вівторок, 27 квітня 2021 р.

Історія ікони Вичівської Михайлівської церкви


Ця ікона Святого Іллі зберігається в Михайлівській церкві села Вичівка. В історії села можна прочитати, що її створення пов’язане з ім’ям Іллі Папа-Афанасопуло, власника земель у Вичівці: «На пам’ять про себе він побудував у селі каплицю та поставив перед церквою ікону із зображенням святого Іллі. Каплиця була зруйнована в 60-ті роки XX століття. Ікону ще раніше перенесли в церкву, де вона стоїть і донині».

Прочитаємо підпис під іконою: «Сооружена согласно приговору волостного схода отъ 14.1.1904 г. на пожертвованныя деньги волостью, должностными лицами Д. Матюхомъ, Н. Сахаровичемъ, Я. Созоновичемъ и де въ память Г. Земскаго начальника 5 го уч. Пинского уезда Ильи Афанасьевича Папа-Афанасопуло».

Виявляється, ікона створена не на кошти Папа-Афанасопуло, а на честь його…

14 січня 1904 року збиралися жителі Вичівської волості на схід і вирішили увіковічнити ім’я цієї людини. Що ж такого зробив Ілля Афанасійович для жителів цієї місцевості?..

У мережі Інтернет на десятках сайтів Ви можете прочитати про діяння вихідця з Полтавщини, грека за національністю. Ось кілька штрихів його біографії: проживав у Пінську, займав там різні високі посади, отримав від свого тестя Родзянко землі у Вичівці. На жаль, дата передачі землі невідома.

У 1901 році Папа-Афанасопуло стає земським начальником 5 ділянки Пінського повіту. І в тому ж 1901 році у Вичівці вже діє двокласна школа з короткотерміновими вчительськими курсами, а з 1897 року тут уже була церковно-парафіяльна школа.

Вичівський краєзнавець Олексій Музичко стверджує, що в 1902 році у Вичівці було побудовано 3 цегляні будинки: для двокласної учительської школи, для взірцевої школи та для дитячого сирітського притулку.

Мабуть, саме за велику увагу до села, за організацію тут навчальних закладів і вирішили жителі Вичівської волості віддячити земському начальникові.

У життєписі Іллі Папа-Афанасопуло повідомляється, що лише з 1907 він стає опікуном Вичівської двокласної школи та місцевих вчительських курсів, а з 1908 року - опікуном усіх церковно-парафіяльних шкіл Пінського повіту. Як опікун, він оплачував частину коштів на опалення, ремонт, придбання книг та навчальних посібників.

У 1911 році за рішенням Мінської губернської єпархіальної училищної ради його портрет був розмішений у всіх церковно-парафіяльних школах Пінського повіту.



Дивно читати таке повідомлення в мережі: востаннє Іллю Афанасійовича Папа-Афанусополо бачили в серпні 1917 року на засіданні Державної думи в Москві (він був депутатом Думи)...

А доживав віку у Вичівці...

У 1901 році після смерті дружини полтавець продає свій маєток місцевій громаді. Під час купівлі громаду представляв староста села Павло Тишковець.

А в 1924 році Ілля Афанасійович звернувся до сільського старости з проханням виділити йому у Вичівці землі, аби він зміг тут дожити до смерті. Громада надала йому 3 га землі та 2 га сінокосу, допомогла побудувати будинок.

Помер Ілля Папа-Афанасопуло в 1927 році. Перед смертю просив похоронити його у Вичівці. Але син Сергій, який проживав у Пінську, вирішив поховати батька на міському кладовищі. Труну з тілом у супровіді вичівських селян було перевезено в Старі Коні, а там на пароплаві по Стиру перевезено до міста...

Така доля цієї людини... Ікона Святого Іллі донині в церкві...

Немає коментарів:

Дописати коментар