вівторок, 27 квітня 2021 р.

Розкрита ще одна таємниця зарічненської землі – надпис на заозірському кладовищі



В історії села Заозір'я. записана така інформація: "Унікальною пам’яткою села є камінь на сільському кладовищі. На ньому викарбувана дата – 1809 рік. За спогадами старожилів, він лежить на могилі панського управителя Михайла Шепила, який був жорстокою людиною по відношенню до селян. Тому, мабуть, замість хреста йому поклали на могилі камінь".

Кандидат історичних наук, замісник директора Національного архіву Білорусі Денис Лисейчиков розвіяв поліську легенду про те, що камінь на місці хреста був покладений на знак людського гніву за поведінку панського управителя. Денис пише, що такі камені на могилах були на початку ХІХ століття звичайним явищем.
Розшифрував він і надпис: "† DOM MICHAŁ WALENTY SZCZYPIŁŁO. UMARŁ R(OKU) 1809 O(CTOM)BRA X DNIA. PROSZE O TRZY ZDROWAS MARYA".

На тому місці покоїться Міхал Щипілло, який помер 10 жовтня 1809 року. Цікавий останній вираз: того, хто читає надпис, просять три рази прочитати молитву «Богоридице, Діво...» Це, виявляється, стандартний зворот на тогочасних кладовищах.

Декілька таких каменів є на серницькому цвинтарі й у Бродниці, де стояла стара церква...

Фото Валерія Войтовича.

Немає коментарів:

Дописати коментар