пʼятниця, 19 березня 2021 р.

Хресна хода від Ненькович до Локниці


Багато різних фактів із життя мого Полісся вміщено в журналі «Минские епархиальные ведомости». У грудневому номері 1910 року за числом 23 член Неньківського відділу православного братства псаломщик Семенчик опублікував цікаву розповідь про «небувалу» для тутешніх місць подію: у день храмового свята в Локниці, 14 вересня 1910 року (за старим стилем), проведено хресний хід.

Із самісінького ранку до церкви сходилися жителі Ненькович, аби взяти участь у хресному ході. Із села вийшло чоловік 60. Місцевий поміщик Нелюбович попросив, аби учасники ходи зупинилися біля його маєтку. І хоч він був католик, його працівники на чолі з управляючим Борманом зустріли ходу із хлібом-сіллю.
У Мутвиці селяни зустріли учасників ходи зі своїм хрестом та хоругвами. До речі, цей хрест і донині використовують у селі при організації похорон. До ходи добавилися мутвичани.

На початку села Морочне ходу зустрічали теж із хлібом-сіллю. Було чути церковний дзвін. А коли учасники ходи дійшли до церкви, парафіяни Морочного вийшли із церкви з хоругвами та хрестом і приєдналися до процесії. У багатьох місцях села доводилося зупинятися, бо там підносили хліб-сіль.

Коли хода дійшла до Локниці, там на підвищенні стояли місцеві жителі й тримали в руках прапор, яким повідомили земляків, що учасники ходи вже в селі. Зазвучали церковні дзвони, до учасників неньківської процесії наблизилися учасники хресного ходу Локниці на чолі з о. Григорієм Киркевичем. Хоругви з обох боків похилилися на знак привітання.

Усі гуртом вирушили до Хресто-Воздвиженської церкви, де розпочав літургію священник сусідньої Кутинської церкви о. Павло Верниковський.

Після літургії було здійснено хресний хід навколо церкви. В очі впадало море голів тих, хто молиться, 5 запрестольних хрестів, більше 30 хоругов.

У кінці замітки висловлюються слова подяки священнику Петру Юхневичу, ініціатору організації хресного ходу, та братчикам Неньківського відділу, які потрудилися під час організації цієї процесії.

Світлини Станіслава Бохніга 1929 року: Хресто-Воздвиженський храм села Локниця.

Немає коментарів:

Дописати коментар