неділю, 30 квітня 2017 р.

Просимо зменшити Морочнівському району держпоставки (1944 рік)


Морочнівський райвиконком у жовтні 1944 року обґрунтовує причини, чому жителям району слід зменшити план держпоставок зерна та картоплі. 

Декілька місяців район перебував у прифронтовій смузі, а 6 сільрад: Омитська, Ніговищанська, Прикладницька, Сенчицька, Дубчицька, Коморівська – постійно були під німецькою окупацією.
У цих сільрадах населення не було, людей вивезли або вигнали із сіл. Поля та луги перетворені на окопи, бліндажі, мінні поля, дротяні загорожі. 

Ярові тут не засівалися, а озимі посіви були зриті окопами або перетворені на мінні поля, потоптані військовими танками. 

Частину врожаю ніяк зібрати, бо землі заміновані. Луги теж знищені машинами, танками, на них німці постійно випасали коней. Частина жителів цих сіл донині не повернулися додому, багато з них пішли на заробітки по інших селах. 

Жителі 28 сільрад у травні були відселені в «позавідселенну» смугу, тому доглянути посаджене та посіяне вони не могли. Картопля та буряки позаростали бур’янами, а овочі взагалі не були посіяні.

Невідселеними залишилося 3 сільради: Бишляк, Великі Телковичі та Млинок. Але зате яку кількість людей довелося їм прийняти. 

Через сільради Борова та Перекалля сюди рухалося населення нашого району, Любешівського Волинської області, Дрегичинського, Іванівського, Дивінського Пінської області. Тому в названих сільрадах знищено 320 га. 

Військовими частинами збережено у відселеній зоні 455 га лугів. Сіно вже застосовано й готове до відправки. 


Немає коментарів:

Дописати коментар