суботу, 4 липня 2015 р.

Визначення куркульських господарств Зарічненського району (за матеріалами ДАРО)


Серед великої кількості документів Державного архіву Рівненської області є й опис куркульських господарств нинішнього Зарічненського району та списки виселених із території району  (Ф Р - 559, Оп. 1, Д. 37, складено з 01.01.1947 по 09.07.1948 року).

У той час у кожному селі Морочнівського району проводилися засідання виконкомів сільських рад та визначалися куркульські господарства, давалася характеристика господарям та вказувалися причини їхнього виселення.
Деякі із цих документів були опрацьовані автором цієї статті.

Так, у селі Острівськ куркулем було визнано громадянина О. (з етичних міркувань прізвищ вказувати не стану). Він мав жінку, дочку, сина та трьох онуків. Володів 20 га землі, 4 га пасовищ, 0,5 га городу, 0,5 га лісу. У господарстві була молотилка, віялка, лісопильний завод, парова мельниця. Для роботи в господарстві наймав 19 постійних працівників та 50 сезонних.

У тому ж селі Острівськ для виселення пропонувалася громадянка Д., син якої мав зв'язок із гестапівцями й у 1943 році втік із німцями. То, як зазначено в документі ДАРО, "вона чекає другої влади".

У селі Задовже куркулями були визнана сім'я Філончуків. Господар повернувся з війни, мав медаль "За відвагу". А дружина тримала вітряну мельницю. "У вітряний день на мельниці перероблялося до 20 т зерна. Із кожної тонни господиня отримувала 1 кг муки, а з 20 тонн, значить, 20 кг".

У селі Новосілля, Млинок куркулів не виявлено. Окремо виділені документи хутора Піщаниця.

Багато  визначених для виселення у селі Привітівка мали прізвище Шоломіцькі. Одна сім'я, наприклад, тримала 20 корів, 20 свиней, 3 коней, 15 овець, мала 6 га лугу, 80 га землі. Наймали від  до 5 чоловік працівників.

Отакими були тоді зарічненські куркулі...





Немає коментарів:

Дописати коментар