вівторок, 30 січня 2024 р.

Як виникли села Дубрівськ та Озерськ

Родина Олександри Драки з Дубрівська

Даруйте мені, дубрівчани, але втретє буду вживати вираз «найдавніша згадка про Ваше село». Ну-от так щастить мені – зустріти цікаву інформацію про Ваш населений пункт.

Уперше знайшла 1658 рік, вміщений у 131 книзі Литовської метрики. Згодом друзі з містечка Городна підказали 1621 рік. Він зафіксована у великій судовій справі містечка Городна.

А нині називаю ще раніший – 1611 рік. Відшукала його у «Справі Полюховичів Серницьких». І не лише дату знайшла, а дізналася, як виникло Ваше село.

У 1661 році Левко Серницький подав до гродського суду в Пінську скаргу. Цікаво вона звучить: «…miedzy PP Sernickiemi a poddanymi Sernickiemi». Тобто жалілися шляхтичі серницькі на селян серницьких. Суть справи – володіння землями біля Серник. Шляхтичі представили документи, якими доводили, що від часів королеви Бони їм належала половина цих земель. А тепер, коли «осаджено» два села – Дубрівськ і Озерськ, – їм і там має належати половина земель.

У книгах Пінського гродського суду зберігається копія повеління короля Яна Казимира, даного комісарам по цій скарзі. У ньому значиться, що шляхтичам Полюховичам Серницьким здавна належала лише третина земель. Тому і в селах Озерськ та Дубрівськ теж має належати третина.

Мене зацікавило слово «осаджені». Звернулася до одного цікавого документа ХVІ століття – «Ревизии пущ и переходов звериных в бывшем Великом княжестве Литовском». Вона була написана в 1554 році, а опублікована через 300 літ. Великий князь литовський і король Речі Посполитої Сигізмунд II Август своїм указом доручив Григорію Богдановичу Воловичу, старості мстибоговському (Мстиславському), зайнятися ревізією та описом лісів Великого князівства Литовського. Князь Григорій Богданович описав 39 пущ ВКЛ, більшість із них відвідав особисто.

Мета цього документа: «Для осаженья местъ и селъ, где бы се садили на местцахъ погожихъ и для будованья дворовъ». А ще «для пріеханья короля его милости въ ловы въ тыхъ пущахъ».

І після цих обмірів починають «осаджувати села». Зазначено, що саме на островах «осаджені Дубрівськ та Озерськ». Вони спочатку були належні до Серник. У «Справі Полюховичів Серницьких» є документ 1611 року, де згадується село Добровск. Там іде мова про шкоди, вчинені в Серниках та Добровську, приналежному до Серник.

Отаке нині дослідження: «нова найдавніша дата» й твердження про те, що назва села була Дубрівськ, а не Дібрівськ.

3 коментарі: