понеділок, 9 лютого 2015 р.

Сайт "Заріччя"


Цей сайт створено для всіх шанувальників минувшини Зарічненського району. Тут можуть розміщувати матеріали всі бажаючі.

Історія створення блогу досить цікава. Ідеєю створити майданчик для акумуляції зібраних краєзнавчих матеріалів модератор цього сайту захопилася давно.
Зверталася до представників влади Зарічненського району, але не знайшла там однодумців. Із часом заспокоїлася, вирішивши, що не всі бажання стають реальністю.
   
Усе змінив його величність Випадок. У лютому 2015 року задзвонив мобільний телефон, молодий чоловічий голос представився як Ярослав Щевич, житель Києва. У нього було дивне запитання: "Валентино Миколаївно, де можна прочитати Ваші краєзнавчі дослідження?"
   
Спочатку воно мене збентежило, адже це було несподівано: незнайома тобі людина так цінує твої надбання. Я відповіла: "У моєму ноутбуці, а ще - зрідка на шпальтах районної газети". Після нетривалої розмови дійшли до висновку, що зібрана інформація має бути доступною для широкого загалу.
   
Ярослав запропонував створити сайт, схожий на той, який розповідає про його рідне село. Хлопець народився в селі Карпилівка Сарненського району, закінчив Київський державний університет імені Шевченка. Він фахівець інформаційних технологій і в межах акції "Розкажи про рідне село!" створив сайт "Карпилівка Онлайн".
     
Цю акцію започаткував у 2008 році Віктор Трегуб, редактор журналів «Нова Січ» і «Музеї України». Він і зараз є її координатором. Мета акції полягає у створенні та поширенні знань про села України, адже багато хто з нас народився й виріс у селі. Але вже дорослими, покидаючи рідне село, як багато ми можемо розповісти про його історію чи культуру? На жаль, у багатьох випадках недостатньо, щоб зрозуміти і полюбити його.
     
Особливо актуальним є створення такого сайту для нас, жителів Зарічненського району, адже історія нашого краю практично не вивчена. Вона донині зберігається в архівах Литви, Польщі, Росії, Білорусі. 
   
Акція  має ще одну мету – створювати майданчики для спілкування між місцевими громадами, обміну знаннями між ними та поширення передових знань навіть у найвіддаленіших селах.

Ось що пише про цю мету координатор акції: «За допомогою мережі можна знайти односельчан, розкиданих світом, провести повноцінну піар-кампанію населеного пункту, вирішити якісь проблеми, привернути увагу преси, залучити туристів, інвесторів… Та й просто зберегти якісь спогади, фотографії, історію…»
     
І дійсно: сучасні мережеві технології не потребують особливого обладнання чи навичок для їх використання. Достатньо мати навіть недорогий телефон і вміти заходити з нього в Інтернет, щоб дізнатися більше про рідне село чи знайти будь-яку потрібну інформацію.
     
Від усіх небайдужих зарічненців висловлюю слова подяки поліському юнакові Ярославу Щевичу за небайдужість до історії Полісся, за добре серце й золоті руки!
     
Долучайтеся  і ви, читачу, до акції “Розкажи про рідне село!” Надсилайте цікаві матеріали з історії Зарічненського Полісся на адресу модератора, і тоді Ваші статті читатимуть земляки...

Немає коментарів:

Дописати коментар