вівторок, 7 липня 2020 р.

Неймовірна історія династії фотографів Ляховців із села Кухітська Воля

Родина Ляховців із Кухітської Волі
06.07.2020. Професорка з Білорусі вивчає історію нашого краю. У березні місяці від докторки мистецтвознавства Білоруського державного університету культури та мистецтва Ольги Лобачевської надійшов такий лист: «Спадарыня Валянціна! Знайшла ваш артикул «У Кухітській Волі жив фотограф Ляховець». Шукаю звесткі пра гэтага фатаграфа. Рыхтую да выдання альбом фота з пінскага музея і хочацца даць поўную інфармацыю». 
На сайті «Заріччя» пані Ольга прочитала невелику інформацію про родину фотографів із села Кухітська Воля й хотіла дізнатися більше про найстаршого її представника. На жаль, не могла їй допомогти, адже такою інформацією не володіла…
Білоруська професорка Ольга Лобачевська
Як це розпочиналося. У свій перший приїзд до Пінського музею я відшукала там цікаві світлини із сіл Зарічненщини. Автор їх - фотограф Ляховець. Я була дуже заінтригована, адже моє дівоче прізвище - теж Ляховець. На цих знімках були жителі багатьох сіл нашого району: вечеря сім’ї з Кухітської Волі, весілля в Острівську, церковний хор у Любешові. Деякі з них скопіювала (наскільки дозволяли мої кошти), про існування інших лише довідалася.
Весілля в Острівську. Фотограф Ляховець
Згодом у Кухітській Волі при підтримці директора школи Людмили Миронюк було зібрано чимало знімків. Стало відомо, що першим фотографом у селі був Василь Ляховець, потім - його син Веніамін та внук Анатолій…


Василь Ляховець – син поміщика Орди та служанки. Професорка з Білорусі наполегливо просила продовжити пошуки. Вдалося встановити зв’язки із родиною Ляховців, що проживає в Лодзі, Кривому Розі, Тернополі, Вараші. І дізнатися неймовірну інформацію. Виявляється, у Кухітській Волі служниця народила від пана Орди четверо дітей. У 1883 році народився Василь. Дружина пана прокляла цю служницю, тому ім’я її в родині Ляховців не пам’ятають, дітям було заборонено навіть промовляти його.
Фото Василя Ляховця, надіслане з Польщі
Хто той Орда, поки що невідомо. У «Дворянському адрес-календарі за 1897 рік» названо 2 поміщики Орди: Фабіан (Павліново) та Едмунд (Кухоцька Воля). Усім чотирьом дітям служниці поміщик дав освіту, підтримував матеріально, тільки прізвища свого не дав і дружиною служницю не назвав. Я спробую встановити ім’я цієї страдниці, забутої родиною. А всі її діти – 2 дочки й 2 сини – мали прізвище Ляховець…
Будинок Ляховців у Кухітській Волі
Фотошедеври Василя Ляховця, його доля. Василь зробив тисячі фотографій на Поліссі. Мав фотоапарат на трьох ніжках, завжди носив його за собою. За знімки люди розраховувалися з ним по-різному: викидали гній, орали. Він залишив нам справжні фотоперли. Колись етнографи ще видадуть альбом його робіт. 

Портрет Василя Ляховця з фотоальбому онучки Раїси з Кривого Рогу
А яким він був? Згадують онучки Раїса та Неля. Василь грав на скрипці, малював, був дуже інтелігентним, вихованим. Працював начальником залізничної станції в Кухітській Волі. "Якась австріячка" (в іншому спогаді - російська артистка) народила йому сина й залишила його Василеві.
Дружина Василя Анна
Згодом він одружується на полячці Анні, яка була молодшою за нього на 15 років. На запитання, чому дівчина вийшла за чоловіка з дитиною, відповідала: «Тоді не було мені гідної пари в Кухітській Волі. Василь був настільки благородний, гарний, що іншого й годі було бажати». Вони мали сина та двох дочок, чоловік однієї з них, родом із села Іванчиці, і зараз проживає в Польщі.


 Василь жив у Кухітській Волі до самої смерті, тут і похований… 


Веніамін Ляховець – автор світлин, які донині зберігаються в наших родинах. Якщо заглянути в родинні альбоми наших земляків, то в багатьох із них можна відшукати світлини Веніаміна Ляховця. Ці знімки найчастіше зроблено на спеціально оформленому фоні на стіні будинку.

Веніаміну судилася важка доля: у роки Другої світової війни він 2 роки перебував у концтаборі в Австрії, двічі пробував звідти втекти.
Документ про перебування Веніаміна в концтаборі
За метричними книгами Кухітськовільської церкви спробуємо встановити, ким же насправді була мати фотографа…

Веніамін Ляховець із сестрами та дружиною
Де ж наші родинні корені? А мені з думки не сходить розмова з моїм татусем. Якось він лікувався в Павліново й лежав в одній палаті з Веніаміном. Вони вели довгі розмови вечорами й дивувалися, чому в них обох немає великої родини, двоюрідних та троюрідних родичів: лише одна родина Ляховців у Кухітській Волі, одна родина Ляховців у Новосіллі. Тільки згодом я дізналася що Ляховці – це вихідці із села Ляховичі Пінського повіту. Вони приїхали до Кухітськовільської гміни, аби купити землі, бо тут вона коштувала дешевше. Так з’явилися на наших землях Колби, Диковицькі, Барановські. Але розповісти цю історію своєму тату я вже не встигла…

Будинок Ляховців у Кухітській Волі
Подяка білоруській професорці. Так і не дізналася б ми дивної історії поміщика Орди та його служниці, якби пані Ольга не спонукала до пошуків. А так скоро зможемо побачити десятки нових якісних світлин, зроблених у наших селах. А хтось колись напише про цю історію гарний роман…


07.07.2020. Отож її звали Катерина…

Страдницю-служанку, любку пана Орди з Павліново, матір чотирьох його дітей. Жінку, яку прокляла дружина поміщика. Маму й бабусю, ім'я якої не промовляли в родині.

Про це я дізналася сьогодні з документів Державного архіву Рівненської області. 

Геть за Шевченком:
Не слухала Катерина
Ні батька, ні неньки,
Полюбила ()…поляка-поміщика, 
Як знало серденько…

Чому я вирішила, що пан жив у Павліново? Тому що хрещеними батьками майбутнього фотографа Василя Ляховця (1883 рік), сина Катерини Ляховець із села Судче, були селяни Павліново Кирик Іванович Шукрута та Параскевія Йосипівна Шукрута. 


Ім’я по батькові Василь, син поміщика Фабіана Орди, мав Кирикович, як його хрещений батько. У «Дворянському адрес-календарі за 1897 рік» названо 2 поміщики Орди: Фабіан (Павліново) та Едмунд (Кухоцька Воля).


А коли документи ДАРО я надіслала внучці Раїсі в Кривий Ріг, вона сказала: «Ми повернули її ім’я. Тепер будемо молитися за бабусю, аби простилися гріхи її». 

І знову за Шевченком:
Катерино, серце моє!
Лишенько з тобою!..

P. S. Дякую за допомогу в пошуках Людмилі Леоновій, Петру Бреню, Мирославі Пастернак, Людмилі Миронюк, Леонарду Люльку.

Немає коментарів:

Дописати коментар